Spare strøm: Dette er våre beste tips

Publisert 29. september 2022
to elektrikere jobber sammen på et næringsanlegg
SPAR STRØM: Du kan gjøre mye for å redusere strømforbruket. Dette er de mest effektive tiltakene.

Strømmen er dyrere enn noensinne. Heldigvis finnes det løsninger som synes på regningen – nå og på lang sikt.

I en vanlig enebolig går så mye som 55 prosent av strømmen til oppvarming. Et av de mest effektive ENØK-tiltakene du kan gjøre, er å investere i styringsenheter som justerer den elektriske oppvarmingen. Ved å installere termostater eller sentrale varmestyringssystem kan energibehovet til oppvarming reduseres med om lag 25 prosent.

Nedenfor kan du lese mer om løsningene:

Smart termostat

Denne løsningen justerer varmen etter behov. Det betyr at du slipper å betale for oppvarming når ingen er hjemme. Termostaten kobles til kabler i gulvet eller til en styringsenhet for radiatorer og varmeovner.

Fordeler med smart termostat:

 • Den har funksjoner for økt energieffektivitet
 • Den kan betjenes med smarttelefon og nettbrett
 • Den forhindrer unødvendig strømforbruk med makstemperatur
 • Den er enkel å installere – og enda enklere å bruke
 • Hva er ENØK?

  ENØK (energiøkonomisering) er begrepet vi bruker om ting vi kan gjøre for å utnytte energien bedre hjemme, og hva man kan spare på det. Poenget er ikke bare å bruke så lite strøm som mulig – men også så økonomisk som mulig.

termostat fra ctm lyng mtouch home serien termostat fra micromatic for norgeseliten

AUTOMATISK: Termostater med dag og nattsenking kan spare deg for oppvarmingskostnader. Denne mTouch Home-serien fra CTM Lyng består av dimmer, termostat, sparebryter og digitalt koblingsur.

PÅ WI-FI: Denne smarte alt-i-ett-termostaten fra Micro Matic har både WiFi og stemmestyring.

Sentral varmestyring

Hvis du har flere varmekilder og mer enn to rom er et app-basert sentralstyringssystem en god løsning. Sentralstyring av varme innebærer at du kan betjene alle varmesoner fra ett og samme sted. Dette er et trådløst, skybasert system som gjør at du kan justere temperaturen fra smarttelefon og nettbrett.

Gode grunner til å velge sentral varmestyring:

 • Styrer temperaturen i hjemmet etter behov
 • Varmeovner, varmepumpe og varmekabler kan styres sammen
 • Systemet er automatisert, krever sjelden innstillinger etter installasjon
 • Stor signalrekkevidde
 • Skybasert og styres med app

Visste du at: For hver grad du senker temperaturen, sparer du om lag fem prosent av strømforbruket til oppvarming*. En vanlig familie kan spare en fjerdedel av oppvarmingskostnadene sine ved senke temperaturen når ingen er hjemme.

 

Produser din egen strøm

Du kan senke strømutgiftene dine betraktelig ved å investere i et solcelleanlegg. Solenergi er et ENØK-tiltak som produserer miljøvennlig strøm og reduserer strømregningen. Som eier av et solcelleanlegg har du ditt eget kraftanlegg på taket.

Gode grunner til å velge solcelleanlegg:

 • Du får ENOVA-støtte når du begynner å produsere din egen elektrisitet
 • Solenergi produserer kortreist og fornybar energi
 • Norge har gunstige forhold for solenergi
 • Solceller er relativt enkelt å installere

Er du nysgjerrig på hvor mye solceller vil koste deg? På Soleliten kan du søke opp adressen din for å se hvor mange paneler du har plass til – og hvor mye det kan komme til å koste.

Smart belysning

En av de mange fordelene med smarthus er at løsningene kan hjelpe deg med strømsparing. Dette er våre beste tips til deg som vil oppgradere belysningen ute og inne.

Du kan spare mye ved at lysene ikke står på til alle døgnets tider. Med fotoceller, ur og bevegelsessensorer kan energiforbruket på belysning reduseres med mer enn 50 prosent**.

Bevegelsessensor (inne og ute)

En bevegelsessensor tenner en eller flere lamper når den registrerer bevegelse. Dette er en praktisk løsning utendørs for å lyse opp gårdsplass og inngangsdører, men den kan også brukes innendørs. Bevegelsessensoren tenner lyset når det er mørkt og når den oppfatter bevegelse innenfor sin sone. Når området er forlatt, slukkes lyset etter innstilt tid.

Astrour (ute)

Denne løsningen finnes i mange smarthus – men fungerer i alle typer boliger. Med et astrour tennes utelyset etter lokal solnedgang og slukkes ved soloppgang etter angitt by, eller lengde- og breddegrad. Uret erstatter lysbryteren uten at du må trekke en eneste ny kabel. Ønsker du å spare enda mer strøm, kan lyset slukkes automatisk i en periode på natten.

Smarte plugger og stikkontakter

Smartplugger og smarte stikkontakter forteller deg hvor mye strøm tilkoblede lyskilder, varmekilder og andre elektriske apparater bruker til enhver tid. Det gjør det enklere å se hvilke apparater man skal unngå å bruke når strømprisen er på sitt høyeste.

 • Fakta om strømforbruk i Norge er hentet fra: Enova.no og Huseierne.no
 • Fakta om energibesparelser knyttet til produkter er hentet fra Micro Matic Norge AS.
elko sine produkter på et soverom
SMART PLUGGING: Denne smarte stikkontakten kontrollerer apparatene som er plugget inn. Den kan kobles til ELKO smarthus-system som blant annet måler strømforbruk. Foto: Benjamin A. Ward / ELKO
Kollasj av mennesker som prøver å spare strøm

Sånn kan det gå uten smart strømstyring

To Norgeseliten elektrikere som står utenfor en opplyst inngang

Vil du vite mer om smarte løsninger som sparer strøm?

Sertifikater

Samarbeidspartnere